Av Köpeği Eğitimi Nasıl Verilir
Bir köpek alırken yapılan detaylı araştırmalar kadar köpek eğitimi de önemlidir. Köpekler eğitilmediği sürece sahibi için eziyet haline gelir. Yaklaşık 7 ay kadar bir sürede düzenli olarak yapılan çalışma sonucunda eğitilecek olan köpek ile ömür boyu avlanmanın tadına varılabilir. Köpekle insan arasında sağlıklı bir iletişim kurulabilmesi için ilk önce köpeğin karakteristik özellikleri çözülmeli ve köpeğe anlaşılabilir, her iki tarafında uyum sağlayabileceği bir eğitim verilmelidir. Çünkü köpeğin karakterine uygun olarak verilmeyen eğitimler sonucunda köpek sahibinden kaçabilir. Bu durumda av köpeği eğitimi nasıl verilir göz atmakta fayda var.
Eğitimde Temel Komutlar Nelerdir?
Otur Komutu:
Bu köpeğin en çabuk öğreneceği komuttur. İlk önce köpek bağlıyken öğretilmeye başlanır. Köpeğe otur diyerek oturma pozisyonu alınmalıdır. Köpek bu hareketi ilk başlarda yaparken biraz zorlanacak ve oturmak yerine kalkacaktır. Köpek oturmak yerine kalkmaya çalışırsa köpeğin arkasından hafifçe bastırmak ve tasmasını kafası yukarı bakacak şekilde kaldırmak öğrenmesine yardımcı olacaktır. Bir kaç dersten sonra da oturmayı tamamen öğrenmiş olacaktır. Bu sözlü olarak yapmayı öğrenince, işaret parmağınızla hareketler yaparak sesli olarak komutlarınıza uymasını öğretin. Köpek bir kaç haftanın sonunda işaretle oturmayı öğrenecektir.
Bekle Komutu:
Köpeği kayışla kontrol altına alarak oturur pozisyonda yavaş hareketler yardımıyla karşısına geçerek dur işareti yapın. Yavaş yavaş onun yanından uzaklaşın. Köpek ilk zamanlar içgüdüsel olarak sizin peşinizden gelecektir. Onu sırtından tutarak eski yerine götürün ve bu defa sert bir şekilde bekle diyerek sesli komut verin. Bunu bir kaç defa tekrarlayarak köpeğinizin bir kaç hafta içerisinde beklemeyi öğrenmiş olmasını sağlayacaksınız.
Gel Komutu:
Köpek otur ve bekle komutunu öğrendikten sonra gel komutunu çok daha kolay öğrenecektir. İlk aşamada köpeği tasma ile bağlayarak otur ve bekle komutu verin ve karşısına geçerek ipi kendinize çekin ve gel diyerek komut verin. Köpek size doğru geldiğinde onu aferin diyerek severek ödüllendirin. Ama kesinlikle yiyecek bir şeyler vermeyin. Bu durumdan memnun kaldığınız hissetmesi yeterli olacaktır. Bir kaç denemeden sonra bağlamadan yapmaya çalışın. Bu sayede köpek gel komutunu da öğrenmiş olacaktır.
Yat Komutu:
Köpeği önünüze oturtarak öndeki ayaklarını çekerek yat deyin. Bu işlem bir kaç kez tekrar edildiği takdirde köpek yatmayı öğrenecektir. Eğer köpek yatmadan önce kalkmaya çalışırsa iki ayağını çekerek sırtından bastırmak sizi dinlemesini sağlayabilirsiniz.
Hayır Komutu:
Hayır kelimesi için bir komut yoktur. Köpek evinize geldiği andan itibaren yapmasını istemediğiniz davranışlar için sert bir şekilde hayır dediğiniz zaman köpek hayır komutunun ne olduğunu öğrenmiş olacaktır.
Aport Komutu:
Aport etmeyi iyi öğrenmeyen bir köpek ile avlanmak çok zevk vermez. Köpeğin avlaması ne kadar iyi olursa olsun aport iyi değilse avınızı kaybedebilirsiniz. Bu nedenle aport eğitimi köpek için önemlidir. Köpeğin ağzına alabileceği şekilde bir tahta parçası üzerine bıldırcın kanatlarını çok iyi bir şekilde telle sarın ve parçalamasını sağlayın. Hatta tahta parçasını uzak bir yere atarak tahta parçasını ağzına alarak sizi kovalamasını sağlayarak, yanınıza geldiğinde tahta parçasını elinize bırakmasını söyleyin. Köpek tahta parçasını alıp kaçarsa kesinlikle peşinden gitmeyin ve sert bir şekilde yanınıza çağırarak bir kaç dakika sonra aynı hareketleri tekrarlayın. Bir kaç denemeden sonra köpeğin aport işini öğrenip öğrenmeyeceği belli olur. Eğer köpek komutu öğrenmek istemiyorsa o zaman bir kaç zorlayıcı hareketler yapabilirsiniz. Ancak bu hareketler biraz sabır isteyen hareketlerdir. Köpek yanınıza geldiğinde alt dudaklarını dişleri üzerine bastırarak ağzını açmasını sağlayın. Köpek ağzını açınca tahta parçasını ağzına koyarak tahtayı ağzından atamayacak kadar şiddetli sıkın. Bu hareketi defalarca tekrarlamanız gerekebilir ama sonunda köpek ağzını tutmadan da ağzındakini bırakmamayı öğrenecektir.
Henüz yorum yapılmamış.