AV KÖPEĞİ EĞİTİMİ
Türkiye iklim koşullarının elverişli oluşu nedeniyle bir çok köpek türünün bulunduğu bir ülkedir. Bu yazımızı av köpeklerinin eğitimi ve karakteristik özellikleri nasıl olur anlatacağız. Öncelikle ülkemizde en çok tercih edilen av köpekleri; İrlanda kökenli Drahthaar ve kurthazarlardır. Drahthaarlar kurthazarlara göre daha sık tercih edilmektedir. Bu tür köpeklerin tüyleri telsi yapıda olduğu için Telsi Tüylü Alman Puanteri de denmektedir. Bir av köpeğinin, av köpeği olarak teşhis edilebilmesi, bu olay içerisinde avın yerini sahibine ne kadar belli edebilmesine bağlı olarak değişir. Nitekim bir çok ırk denenerek hangisinin ava daha yatkın olduğunu belirlemek için puanlamalar dahi yapılmıştır.
Köpeğin avın yerini belli etmesine ferma denmektedir. Ferma durumuda bir köpek avı ürkütmeyecek biçimde ancak sahibinide bir şekilde avın yönünden, noktasından haberdar edecek biçimde durması gerekir. Av köpekleri bir eğitim sonrası adeta avın yönünde bir heykel gibi kesilerek ferma olayını kusursuz bir şekilde gerçekleştirirler. Zaten yarışmalardaki puan verme durumunun çok büyük bir kısmı ferma üzerinden gerçekleştirilir. Köpek eğitimi av köpeklerinde ihtiyaç doğrultusunda gerçekleştiği için bu eğitim sırasında köpeklere avı işaret edecek pati kaldırma yöntemi öğretilir. Hepsi yapmasa da %90 civarında büyük bir kısmı ayak kaldırarak işaret etmektedir.
AV KÖPEĞİ EĞİTİMİ
Köpek eğitimi av köpekleri sürekli insanlarla iç içe olacağından daha da önem kazanmaktadır. Zaten av köpeklerinin bir çoğu dost canlısıdır ve çok büyük bir kısmının çocuklarla,ev halkıyla iyi ilişkiler kurduğu gözlemlenmiştir. Ancak eğitim sırasında temel itaat ve çeşitli derslerin yanı sıra çevre ve köpeğin bütünleşmesini sağlayacak, kendisini çevre dışından hissedipde yapabileceği olumsuz davranışlara engel olacak dersler verilmektedir.
Köpek eğitimi av köpekleri için daha zorlu bir süreç olduğuna değinmiştik. Çünkü, bu köpeklerde koku alma yetisinin çok daha gelişmiş olması gerekir. Çok daha hızlı koşabilmeleri, çok iyi iz sürebilmeleri ve çok iyi koku alabilmeleri gerekir. Av köpeği seçimi yapılırken bacaklarının ne uzun nede kısa olmamasına dikkat edilir. Çünkü; bacakları uzun olan köpeklerin yerden koku alması zorlaşır. Kısa olanlarda hızlı koşma gibi yetenekleri gelişmemiştir. Ancak orta uzunlukta bacağa sahip bir av köpeği eğitimi doğru yapıldıktan sonra hem havadan hem yerden kokuyu rahatlıkla alabilir ve hızlı koşarak çeşitli işleri yerine getirebilirler. Elbette ki av köpeğinin apartman hayatında yaşaması tavsiye edilmez. Eğitim sırasında köpeğin havlamasını aşırı kısıtlayacak uygulamalar izlenmez. Çünkü; av sırasında köpeğin havlaması kendini ifade etmesi anlamına gelir. Köpek genellikle havlayarak ve bedensel bazı hareketleri ile kendini ifade eder. Bu yüzden apartmanda olur olmaz havlamalara meyil vermemek için bir av köpeğinin apartmanda yaşaması önerilmez.
Köpek Bakımı
Köpek eğitimi av köpekleri için engebeli ortamlar hazırlanarak gerçekleştirilir. Bir av köpeğinin olmazsa olmazlarından birisi de çevikliktir. Çünkü avın gerçekleştiği arazi bataklık, dağ, orman gibi insanların dahi çok zorlandıkları araziler olabilmektedir. Eğitim sırasında çeşitli engebeler hazırlanarak, köpeklerin daha da çevik olması ve zorlu ortamlara alışması amaçlanır. Av köpeğinin eğitimi genellikle köpek hakkında çok iyi bir bilgiye sahip olmayan kişilerce yapılabilecek bir iş değildir. Bu köpeklere dair bir çok eğitim okulu bulunmaktadır. Eğitim okuluna verdiğiniz köpeklerin yaklaşık olarak eğitim süresi 3-4 hafta içerisindedir. Köpeğinizin ırkına göre tüm karakterleri belirlenip bu karakterler üzerindeki yeteneklerinin keşfedilmesi sağlanacaktır. Bir diğer husus ise köpeğinizin eğitim aldıktan sonra öğrendiği tüm komutları köpek sahibinin de uygulayabilmesi için yaklaşık 4-7 gün arasında bir eğitim süresi daha mevcuttur.
Henüz yorum yapılmamış.